Владая – м. Живата вода (с. Боснек) и обратно

Описание на веломаршута от Владая до м. Живата вода (с. Боснек) и обратно – 8.11.2015

Снимки от маршрута – на този линк.

Дължина 50 км, максимална височина 1550 м.

На 08.11.2015 велоклубът на ТД Боерица в дежурния си минимилистичен състав Юли и Биляна направи своеобразно закриване на сезона с кръговия маршрут Владая-Боснек-Владая.

Биляна се зае с подготовката по карта и с GPS. Тя съхранява и трака.

Идеята беше в краткия есенен ден да стигнем от Владая до Чуйпетлово и да се върнем през язовир Студена, но с напредването на следобеда решихме да минем през м. Живата вода и село Боснек.

Тръгнахме около 10:30 и за обяд бяхме в Кладница, където се е подкрепихме. Гората беше в есеннна премяна, няма нужда да обяснявам.

Есенна горичка

Есенна горичка

От Кладница аз знам само едно излизане и то е нагоре към Селимица. Оказа се, че за да излезем на нашия маршрут, трябва да тръгнем на юг по улиците на селото, до засичане на червена маркировка. После един нов асфалтов ни изкара в долината на на р. Матница. Оттам трябваше да качим около 600 м денивелация до м. Меча чешма.

Пътят по долината на Матница е приятен и полегат, но е каменист и есенно време се пързаля толкова, че на места бутането е неизбежно. Има доста заслони и места за пикник. Пресичат се много потоци. Кара се, колкото трябва и в един момент се достига до з. Дивия бик.

Малко преди него, маршрутът влиза в гората, очевидно за да подсече завой на пътя. Там е леко засукано, но чак да се загуби човек-едва ли. Скоро след излизането от гората се търси една табелка, която сочи на 10 метра вляво към едно ужасно обрасло място, в което се крие и самият заслон. Той сега е в много мизерно състояние. Пътят продължава още 200 метра и засича стълбова маркировка, която може да ви върне в Кладница през Накев камък и х. Селимица. Вижда се 55 стълб и после номерацията расте в посока Меча чешма. Още 10-12 стълба, локви и потоци, пълни с дребна пъстърва и излизате на чешмата, където е характерен разклон.

Пътят за Чуйпетлово е леко скрит зад заслона. Другият път (номерация на коловете от 1 и расте) ви води към Боснек. По билото се кара приятно, гледките са супер, но после има спускане по лоши пътища.

vNoZzUZGI-grAngbdBhlijkUnvSkoSv45QEyGfRdoQ0

Високо, високо

Стълбовете са нарядко, просто не се отклонявайте по странични разклонения. На едно място пътят излиза на поляна и прави остър завой вляво. След 100м са табелите за Живата вода или Боснек. Може да се отклоните 10-ина минути до водата.

dGqtA4BC4BOgdppAds-IdokzdHKyiV1dCQmV0UGiYA8,xKasEOgY17cFUQzvVQuFdTF6FkpzLwPzfnYCXFeAP2c

Живата вода

Заслужава си. Като се върнете от разходката, до селото ви остава около половин час. В Боснек има голяма стара църква, която може да посетите, ако имате време.

После шосето за яз. Студена и по познатия маршрут обратно –т.е. трасето на обиколката на Витоша. Локвите са винаги изобилни. Калта е неописуема. Залезите си заслужават.

V6r7WmrTeN4ZYHwKE2xPp8h1gGs8idh1nB1N48b0ibU

kDykAEAGzZ9mOlF_cI0bgDW1LzqteXHbqvlyz9l7uC8

 

Щом излезете отново на шосе и то на Т-образно кръстовище, внимавайте и продължете наляво. След малко километри ще видите и будката, откъдето пътят се разклонява или за Кладница, или направо за Мърчаево. Ние минахме през Мърчаево, за да си хванем владайския рейс от Толумска махала. Качихме се на автобуса към 18:30. Беше доста тъмно.

После вкъщи Деси беше подготвила стабилна вечеря в чест на преминаването. Без този финал преживяването нямаше да е същото.

This entry was posted in Велотуризъм. Bookmark the permalink.

Leave a Reply