с. Желява – вр. Мургаш 03.01.2016

Или как да се наслаждаваме на студа и мъглата

Хубавото време

Това е не толкова описание на маршрут, колкото кратък анонс за откриването на сезона на зимните преходи с първо зимно изкачване на Мургаш от четирима ни: Юли, Надя, Биляна и Нарсак.

Уговорката беше за 03.01.2015, прогнозата за студ и сняг.
Реализира се напълно.
Тръгването беше от Желява. С подходящ автомобил могат да се отхвърлят малко километри от прехода и да се започне от Мерова поляна, мястото, където е била отрязана главата на един от ботевите четници. Така направихме ние. През цялото време със задачата на навигатор брилянтно се справяше Биляна, като се започне още с правилно излизане от населеното място в посока върха, което иначе не е обозначено.

Нарсак is not amused

И така шест часа и половина в двете посоки (с почивката 7), около 23 км. На билото имахме възможност да проверим кое е най-ветровитото място в България – Черни Връх или Мургаш. Макар да положи много усилия да ни убеди, Стара планина не можа да вземе първенството поне за този ден.

За гледки няма да говоря, защото не се видяха. Само да потвърдя, че известните планински кончета са още там, а гората над хижа Мургаш (знаете, че не работи) изненадва с причудливи същества (виж снимките).

Като ориентири-да се внимава за маркировка, където я има, защото пътищата са цяла плетеница. В един момент има разклон за Бухово или Желява (и до него една от двете замръзнали чешми, които открихме). Във връзка с водопоите, на половин час под хижата, има и втори. Сигурно ще е важно при 40 градуса през лятото.

 

About Християн

Председател на Туристическо дружество "Боерица"
This entry was posted in Пешеходен туризъм and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply