Много висока лавинна опасност и нелеп инцидент на Витоша

Няма да се разпростирам, но този уикенд (18-19.03.2017) лавинната опасност на Витоша беше много висока. Духаше силен вятър от ЮЗ. В рамките на учебно мероприятие на ПСС беше предизвикана лавина на едно от най-вероятните места в близост до Алеко – дупката на Спас. Момчил направи профил и компресионен тест, които доказаха очевидното. Съвсем скоро след учебната акция, на почти същото място се случи и реален инцидент. Отново Момчил е описал нещата професионално, така както аз не умея. Линка тук >>>

Не мога да добавя почти нищо към казаното от Момчи, освен и моите лични впечатления:

Капаните на лавините често са в непосредствена близост до очертани писти и маршрути. Обстановката е динамична и това, което си  спомняте отпреди седмица, най-вероятно отдавна се е променило. На и под повърхността. Сутринта и следобяда на един и същи ден не се приличат. Различни части от вашия маршрут минават през участъци с различна степен на лавинна опасност. Ако сте в група, сигурно е, че не всички оценяват правилно обстановката.

В нашето дружество има възможност за ползване на лавинни уреди и за поне първоначално запознаване с лавинната тематика.  Има възможности и за усъвършенстване на ски техниката.  Ако участвате редовно в събитията, ще научавате по-малко от тези неща. Може да спасят вашия или чужд живот.

Бъдете любопитни и настоятелни в тази връзка.

Юли

This entry was posted in Всички публикации. Bookmark the permalink.

Leave a Reply