Велопреход в Деня на труда

Велопреход до извор и пещера Живата вода в Деня на труда

Автор: Биляна Гатева

Въпреки прогнозите на синоптиците, че през почивните дни времето ще бъде дъждовно, на 01.05 Деня на труда решихме да се съберем в центъра на с. Владая и на място да решим дали да се отправим на велопоход. Оказа се, че ни очаква един хубав слънчев ден и така се отправихме към предварително обявената цел – извор и пещера Живата вода над с. Боснек.

До с. Кладница трасето беше сравнително леко. Към края на селото трябваше да открием отбивката водеща към извора, с което се справихме без проблем. Оказа се, че това е път за високопроходими автомобили, където се редуват изкачвания и спускания. На места изкачванията са стръмнички и бутахме, но добре трениран в изкачванията колоездач не би трябвало да има проблем. На моменти имаше и малко кал, заради скорошните валежи.

Когато пристигнахме при целта си заварихме извора да тече с пълния си дебит, който наистина е впечатляващ, гледан го да излиза от устата на дракон. Отидохме и до пещерата и запалихме свещи пред оброчния камък вътре. След като хапнахме и починахме обсъдихме пътя за връщане. Решихме, че искаме малко да поспускаме, затова избрахме да слезем до с. Боснек и после да минем покрай яз. Студена, за където чухме от един от преминаващите туристи, че липсват легендарните локви и било сухо. Е, оказа се, че беше на 100 % така и имаше някоя и друга локва, но не бяха проблем. След това се изкачихме до Кладница по пътя и спуснахме през с. Рударци до с. Мърчаево. Ето и трак >>>

This entry was posted in Велотуризъм, Всички публикации. Bookmark the permalink.

Leave a Reply