Прочистена пътека от Княжево до Владая

След подаден сигнал от ТД “Боерица” към Дирекция природен парк “Витоша”, се осъществи прочистване на пътека от  Княжево (10-ти километър) директно до село Владая, която не изисква слизане в опасното за колоездачи и пешеходци дефиле. Освен това пътеката не изисква изкачване чак до височината на Белята вода, което до сега беше единствената алтернатива на шосето.

Самата пътека може да се хване още от велоалеята на бул. Цар Борис, като се минава през бул. Никола Петков.  Ето и линк към трака.

Благодарим на ДПП “Витоша” за огромното съдействие и инициатива по случая!

Снимка от трака:

Open cycle map.png

About Християн

Председател на Туристическо дружество "Боерица"
This entry was posted in Велотуризъм, Всички публикации, Пешеходен туризъм and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Прочистена пътека от Княжево до Владая

 1. Virdzhinia Kreft says:

  Здравейте!
  Тъй като пътеката излиза от бул. Цар Борис III точно там, където свършва улицата на която живея, нямах търпение да я открия и проходя. Взех си компания и привечер след работа, без дори да сменя градските обувки с туристически, се отправих на разходка. В началото пътят по ул. 10-ти километър е широк и павиран, но почти веднага, след като излезе от жилищната зона се превръща в прекрасна горска пътека. Омагьосани от песента на птиците, шума на Владайската река, която в момента е бърза и бурна, и от лъчите на вечерното слънце, процеждащи се между високите букове, така и не разбрахме как след по-малко от час стигнахме до Владая. 🙂
  В по-голямата си част пътеката е тясна и на нея може да се движи само по един човек/велосипед. Определено се изисква екипировка за планинско колоездене, но за обикновени пешеходци си е песен, тъй като се движи успоредно на шосето и почти няма изкачвания. На едно място трябва да се пресече реката и още няма подходящ брод за колела, което при сегашното пълноводие би могло да затрудни преминаването /освен ако човек няма нищо против и да поджапа/.
  Пътеката е маркирана от половин метрови бетонени стълбове с бяло и червено и само на едно място, тъкмо преди Владая, е по-трудно забележима в пущинака. Това, което ми липсваше, бяха указателни табели в началото на отсечката откъм Владая и бул. Цар Борис III, но вероятно предстои да бъдат сложени. 😉
  Точно където маршрутът се отклонява от Борис, се намира Княжевския девически манастир “Покров на пресвета Богородица”, който е отворен за посетители в четвъртък и неделя. Мястото има особено специална, едновременно горска и духовна атмосфера. Свещите ухаят на мед. Особено ако се идва от Владая, е едно чудесно място за почивка, преди спускането в суетата на бързия и шумен град.
  Поздрави и благодарности на инициаторите и изпълнителите! Надявам се да я открият и много други любители на планината.

  • Християн says:

   Благодарим ви много за страхотно написаната история!

Leave a Reply