Дневник – Изоставената хижа Боерица на Витоша се завръща към живот

в-к Дневник – 12 август 2017
Десислава Лещарска

Близо една трета от трийсетината хижи и хотели на Витоша тънат в разруха. Една от тях заслужава особено внимание – изоставената преди повече от 10 години и изключително красива хижа Боерица. Тя се намира в посока хиха Кумата след едноименния хотел Боерица, хижа Борова гора и хижа Планинарска песен.

Историята й е интересна и донякъде обвита в мъгла – вкарана е в регистрите през 1956 г. (когато е завършен хотел “Боерица”), но според неофициални източници сградата е строена през 30-те години на миналия век. Версиите са, че е служила като ловна хижа на княз Фердинад или като един от първите разсадници на благородника, тъй като в района се срещат нетипични растителни видове като мура, лиственица и др.

Макар че през годините сградата е пленявала въображението на мнозина, Юлиан Пишев е човекът, който преди шест години се заема с възстановяването й. Планински спасител, преподавател, икономист – той е в основата на много граждански инициативи, а през 2011 г. основава Туристическо дружество “Боерица”. Той и екипът му установяват, че Боерица е една от малкото хижи на Витоша с ясна собственост – сградата е притежание на Столична община – район Витоша. Тя има добро водоснабдяване, чудесна локация, а конструктивното обследване показва, че макар да има някои сериозни повреди, те са отстраними и хижата може да възвърне автентичния си уникален облик.

През 2011 г. дружеството предлага на район “Витоша” план за стопанисване на хижата и правна рамка, която да му позволи да извърши ремонт. “Въпреки че Законът за общинската собственост задължава общината да се грижи за хижата, тя не се поддържа. В този случай сградата може да бъде отдадена безвъзмездно за стопанисване за срок от десет години на организация като нашата, за да извършват спортна и туристическа дейност. Ние сме изготвили детайлен бизнес план и сме сметнали, че една такава хижа може да носи почти толкова приходи, колкото да се самоиздържа. Важно е да се разбере обаче, че това не е бизнес предприятие и социалната полза на една хижа е много по-голяма от икономическата”, казва Юлиан.

Концепцията му за бъдещето на Боерица е свързана преди всичко с децата и образованието – като място за зелени училища, туризъм, зимни спортове, колоездене, работилници и др.

Преди година към каузата за възстановяването на Боерица се включва ценен и ключов партньор – българския клон на международната организация на студентите по архитектура EASA Bulgaria (European Architecture Students Assembly). Те са привлечени именно от културно-историческото и социално значение на сградата и разположението й – изолирана сред природата и в същото време близо до София.

Мартин Вандов, национален координатор на EASA, разказва, че в Боерица са разпознали перфектното място за провеждане на едно от най-важните събития за международната организация, а именно годишната среща на националните координатори (INCM). Той и колегите му се свързват с Туристическо дружество “Боерица”, впоследствие и със Столична община и веднага се заемат с акции по почистването, разкриването на конструкцията и подготовката на хижата за зимния сезон.

Целта им е през пролетта на следващата година сградата да е готова за големия ремонт, който ще й позволи през октомври 2018 г. да посрещне 120 архитекти от 48 европейски държави. Уникалността на локацията ще превърне събитието в историческо – за самата организация и за България, смятат студентите. Те подчертават, че срещите на EASA в останалите европейски държави получават подкрепа не само на местно, но и на най-високо национално ниво, защото носят престиж и реклама за държавата домакин.

През 2016 г. – по времето, когато ТД “Боерица” и EAСA България решават да обединят сили за възстановяването на сградата, туристическото дружество, основано от Юлиан Пишев, внася в общината обновен идеен проект за стопанисването и за ремонта на хижата. “След две успешни мероприятия, организирани от ЕАСА, вече знаем какви дейности трябва да се предприемат, за да запазим хижата”, посочват от дружеството.

По първоначални сметки сумата, необходима за цялостния ремонт е около 150-160 хиляди лева. ТД “Боерица” разчита, че поне част от парите ще дойдат по линия на собственика – Столична община като решението за това и за отдаването на хижата за стопанисване ще бъде гласувано през септември.

“Идеята е собствеността да си остане на общината, която да поеме и най-сериозната част от капиталовите разходи за ремонти и подобрения като ние поемем грижата за обезпечаване на домакини, инструктори и дейностите по хижата като туристически и не само обект, защото имаме най-добър потенциал за това и защото имаме изготвен солиден бизнес план. Макар да не сме инвеститор, ние се стараем чрез кандидатстване по проекти, привличане на спонсори и влагане на много доброволен труд да покажем не само че заслужаваме финансова подкрепа от общината, но и че парите ще са най-добре похарчени за здравето на гражданите.

Това е смисълът на партньорството, а не “ремонт срещу наем.” Такова партньорство е изградено между Община Разлог и Туристическо дружество “Пирин” и пример за това е прекрасната хижа “Яворов”. Може да се каже, че до голяма степен копираме техния модел и добри практики”, казва Юлиан от ТД “Боерица”

За останалата част от парите за ремонта туристическото дружество и EAСA България разчитат на спонсори, доброволци, кампании за набиране на средства и популяризация на каузата. Символичен старт на кампанията за набиране на средства, материали и доброволен труд ще бъде даден тази събота и неделя на мястото на хижата, където ще се проведе малък фест под надслов “Боерица се пробужда”  Програмата включва разглеждане на хижата, пешеходен преход, алпийски тролей, работилници, дискусии, музика, прожекции на открито и пикник.

“Хубаво е да се възстанови нещо старо, а и сега е модерно да се възраждат хижи. Това, което е по-важно обаче, е хората да бъдат извадени от своята апатия и инерция, важно е да се възстановят унищожените връзки между човека и природата, между децата и родителите и не на последно място – между софиянци и Витоша. Всичко това може да се случи лесно и приятно”, казва Юлиан.

Към статията в Дневник

Коментари

 

This entry was posted in Всички публикации, Медии. Bookmark the permalink.

Leave a Reply