Обиколка на Беласица с велосипеди 24 – 26 май

Велопоход за приключенци велосипедисти !

В три държави – България, Гърция, Македония, гледки от подножието на планина Беласица и други, 3 КПП, Дойранско езеро, езеро Керкини, ез. Водоча, Смоларски водопад, Самуилова крепост, местни хора, местни храни и напитки и най-важното – безгрижни километри на велосипед в рамките на 3 дни…

В почивните дни за 24 – 26 май организираме обиколка на част от планина Беласица с велосипед.  Ще обиколим планината в рамките на 3 дни като преминем през 3 – те държави, в  които тя се намира. Ще тръгнем от гр. Петрич в България и последователно ще преминем през Гърция и Македония, завръщайки се отново в Петрич. Трасето е с дължина около 230 км., като ще караме предимно по асфалтови пътища, като маршрута не се характеризира с голяма денивелация. Изключение прави прекосяването на планина Беласица в Македония, където ще бъде необходимо да изкачим около 350 м. височина за кратко разстояние.  По пътя си ще  преминем през езерото КиркиниДойранското езеро, ез. Водоча, Смоларски водопадСамоиловата крепост и др. Идеята е да караме със спокойно темпо, като ще се спираме за почивки, снимки, разглеждане…

 

Маршрут:  http://my.viewranger.com/route/details/MTc2Mzc4NQ==

 

Ще бъде осигурен съпътстващ бус – ще превозва основния багаж през деня, ще има някои инструменти, при тежка техническа неизправност може да превози участник и велосипеда му и т.н.

 

Изисквания:

Лична карта – валидна в близките 6 месеца.

Велосипеди – маршрута е подходящ за хибридни или планински велосипеди, като е необходимо да са в много добро техническо състояние. Можете да използвате и шосеен велосипед, като се има предвид че спускането от ез.Водоча до гр.Срумица е по гладък черен път с малко камъни.

Физическа подготовка на участниците – тъй като темпото на каране ще бъде умерено, не се изисква силна физическа подготовка. Все пак участниците е необходимо да имат опит с продължителен преход/престой на велосипед (80 – 100км/ден),  да умеят да планират и разпределят усилията си в дълги разстояния.  По-дълго разстояние е предвидено само в първия ден – около 115км, без значителни изкачвания, Втори ден – около 72 км с изкачване/пресичане на планина Беласица в Македония и Трети ден – около 42 км завръщане от Македония в България – най-лекия ден за каране, с повече спускане и каране по равно, но все пак трети ден каране. И в трите дни ще има спирания за почивки, обяд, снимки и разглеждане.

 

Цена на човек: 130,00 лв

 

Цената включва:

– Нощувки в гр. Петрич, с. Стар Дойран, с.Габрово

– Транспорт София – Петрич и обратно на участник и велосипед.

– Придружаващ бус по целия маршрут на велопохода

– Медицинска застраховка за чужбина за дните на похода

 

Цената не включва:

– Храна

– Други разходи от личен характер

 

Краен срок за записване: 20 май 2018г.

Биляна Гатева 0877 111 006

Програма:

23.05 Пристигане вечерта в гр. Петрич и преспиване

24.05 На сутринта  тръгваме 9:00 посока ГКПП Кулата и се навлиза в Гърция. След няколко км по главния път се отклоняваме на запад по протежението на Беласица, като правим и обиколка на ез. Керкини където можем да спрем за обяд. Следобяда продължаваме на запад към ГКПП Дойран, при езерото, като пристигаме вечерта в гр. Стар Дойран.

Разстоянието е около 115 км. 

Денивелация 800 м.

25.05 Тръгваме на юг за да пресечем Беласица към посока Струмица, като преди това можем да разгледаме забележителности в Стар Дойран. По пътя се отбиваме за малко през Вландово за почивка и кафе, преминаваме Беласица през ез. Водоча и се спускаме по черен път до Струмица, където почиваме и пием кафе! От Струмица се отправяме за пренощуване на изток вече към България в полите на Беласица в с.Габрово.

Разстоянието е около  72 км.
Денивелация 1150 м.

26.05 Продължаваме пътя си в полите на Беласица като можем да се отбием до един водопад при с.Смолари. Преминаваме границата с България и разглеждаме Самуиловата крепост. След това към Петрич.

Разстоянието е около 42 км.
Денивелация 525 м.

Степен на трудност 3та от 5.

Силно изкачване е прехода през Беласица към Струмица около 5км с 350м изкачване. Също от Стеумица към Беласица – с. Банско е постоянен наклон 3 от 5та трудност. За първия ден се изисква обща издръжливост като престой на колело поне 10- 12 часа, но маршрута е с цел да има много спирания, почивки, разглеждане, снимки…

About Християн

Председател на Туристическо дружество "Боерица"
This entry was posted in Велотуризъм and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply