Online Дневник

Изпращайте ни кратки съобщения (до пет реда) с две – три снимки от интересни Ваши преживявания от последния месец или сезон на  hrvalandreev@gmail.com


Верила с велосипеди 03.08.2015

С предложение да се включи в календара на клуба по велотуризъм, а защо не и като ски-туризъм. За пешеходците се разбира от само себе си.

И така, планината Верила е още едно богатство за нас, най-вече защото е подивяла, след като хората са я напуснали. Преходът е къс-около 40 км от ханче Брезите-до Клисура, но много живописен. Максимална височина-около 1250 метра, с постоянни леки изкачвания и слизания.

Пътят е предимно горски, но има и участъци, където се губи в ливади, а на места е изоран от пороите.

Необходима е подготовка: имахме карта от 92-ра година и два GPS-a, но с много постни подложки.

Тръгнахме в 0930. От Брезите до Ярлово двамата с Биляна се движихме по трасето на обиколката на Витоша. Още там скоростите започнаха да прещракват, като някакво предупреждени за технически проблеми по пътя. Останалото……….. в описанието на маршрута на съответната страница.


Власинското езеро 07.06.2015

На Власинското езеро в Сърбия на 5о- км от границата (минава се през Трън и Стрезимировци) някои хора си прекарахме чудесно с каяците. Беше много чисто, не се познава, че си на Балканите. Имаше вятър и зайчета, човек можеше да си представи, че е на морето. Ако искате кръчма-питайте за Горан. Всички го знаят. Опитахме и кръчмата-много приятна, персонал-само мъже, бирата хубава, цените поносими. Плаща се и в лева и в евро. Препоръчвам го силно. Сигурно може да се преспи в района а на втория ден да се ходи и на другото езеро, което е наблизо.


Закриване на ски сезона 26.04.2015

2015-04-26 09.55.52

Мина и третото ни за тази година закриване на ски сезона. В града беше пролет-лято, а в планината зимата не бързаше да си ходи. Фриносаният сняг се разпиляваше във всевъзможни посоки под тежеста на ските, а слънцето си печеше неуморимо. Драматичните облаци допринасяха за атмосферата, а от горе ги наблюдявахме как се изсипват над Самоков и околностите.

Разказахме си играта от каране, а накрая си казахме и чао с нежните, заснежени гиганти покрай Мусала.

Няколко снимки – тук

Заслужава да отбележим, че тази година (2015-та) Юли и Дени, Мила и Ники минаха по Алековия маршрут Железница-Черни Връх-Владая със ски, а Хрис като самостоятелен играч мина от Владая за Железница, донякъде с компания, но повечето сам. С това Юли и Хрис излизат начело, като преминали по маршрута и пеш, и с колело, и със ски.  Каня всички да се съберем повече за лятното преминаване с колела-справка календара.

Юли


 Патронен празник на св. Иван Рилски – 19.10.2014

Untitled

На 19.10.2014, се отпразнува празника на свети Иван Рилски чудотворец. Празненство имаше и във Владая, като честванията се проведоха на хълма св. Иван Рилски. Получихме и много приятна изненада от ДПП “Парк Витоша”, които ни връчиха грамота, във връзка с добролческите акции, които организираме съвместно. От ТД “Боерица” изразяваме искрена благодарност за това.


Традиционен велопреход с.Железница – Черни връх – 27.08.2014г.

10659272_287400901452094_2605758964316712715_n

Традиционното за ТД “Боерица” изкачване на Черни връх по Алековия маршрут – с. Железница – Черни връ – Владая, се състоя и тази година. Слава богу тази година времето беше далеч по-добро от предишната година, когато нещата бяха непрекъснато на крачка от това, да завършат с хипотермия или удар от светкавица. Този път бяхме далеч по-подготвени физически и прехода не представляваше чак такава трудност. На заслона “Синята стрела”, срещнахме интересни хора, които ни наляха доста планинарска история и мъдрост само за 40 минути.

Eто и великолепните снимки.


Еньовден 2014 (July morning)

10517125_821234544562511_1024105085_n

July morning или по нашенски – Еньовден, беше посрещнат подобаващо от “ТД Боерица” !  На 30.06 вечерта се събрахме във Владая на хапване, пийване и наблюдаване на лятна буря, а след това станахме в 3 сутринта, за един хубав, студен и мокър преход до поляната от която наблюдавахме изгрева. Среднощната планина със сигурност е мистично изживяване, което не се забравя лесно. След двучасово бутане и газене през кал, локви и буйна растителност, направихме последен напън по азимут за да хванем изгрева навреме. Потта и усилията ни се възнаградиха тройно с уникалния изгрев. София беше в море от облаци, обляно от слънчевите лъчи, а върховете на Стара планина стояха гордо над всичко. Накрая бяхме пребити, но щастливи. 🙂

Снимки може да видите тук.


 Каякаране на Панчарево

Kayak1

На 22.06.2014 покарахме малко традиционните, ръчно направени каяци на Юли. С нас беше и Петър Делчев за да покара малко, преди да замине на изток, където ще прекоси Черно море с неговия ръчно направен каяк. Времето беше без забележки, един от нас успя да се обърне, но пък иначе нямаше да се зачита ходенето. За жалост нямахме с какво да заснемем мероприятието.


Откриване на Велосезон 2014 !

10304712_798624060156893_6581369849877073134_n

На 23.05.2014  – 4 човека от дружеството открихме велосезона с кратко каране до яз. Панчарево, а от там и до връх Здравчов камък (1110 м.)  в живописната Лозенска планина. Изкачването от язовира до върха на места беше доста стръмно и се наложи да бутаме, но усилията си заслужаваха, тъй като върха имаше уникална гледка към Рила, Витоша, Стара планина, София, както и към яз. Искър! Времето бе повече от приветливо, а загряввката за обиколката на Витоша – успешна. Снимки от краткото ни приключение можете да видите тук.


Лакатник 15.03.2014

20140315_155122

Лакатник, като една наша редовна дестинация, беше уважен при първа възможност през променливия март месец. Времето беше без никакви забележки, нямаше много хора, а първите пролетни цветя се бяха показали. Направихме си една лежерна разходка, като по път обиколихме пещерите, намирайки всякакви интересни формации в тях. След това като по правило се проснахме на зелената поляна и забравихме за всякакви ежедневни проблеми, препичайки се на хубавото пролетно слънце. Снимки, макар и доста оскъдни, можете да видите тук.


Балша 19.01.2014

Балша 01

На 19 Януари 2014, няколко човека от дружеството се занесохме в красивото подножие на Стара планина, малко след с. Балша. Мястото, макар и не толкова известно, е уникално красиво. Природата и пътеките са хубави, а гледките към София, Витоша и близките възвишения на Стара планина са просто прекрасни. Времето беше пролетно, а като го поставим на факта, че беше януари, то си ставаше направо лятно. Цяла София беше потънала в облаци и Витоша приличаше по-скоро на К2 от колкото на самата нея, а пък ние пък през това време се пребивахме по слаклайн-а. Малко снимчици можете да видите тук


2014-01-04-691Предоставено от Юли и Методи – двамата най-млади членове на дружеството и двама симпатизанти: Вчера (05.01.2014)  проведохме екскурзия до Лозенската планина. Най-панорамният връх в Лозенска планина е вр.Половрак 1182м., маршрутът до него е един от най-атрактивните и приятни в този район. Най-удобен за изкачване е от село Д.Пасарел, поради полегатия релеф от тази страна на планината. Южните склонове на Лозенска планина са много приятни и слънчеви. Този маршрут, от Д.Пасарел, през вр.Половрак, до с.Д.Лозен е с дължина около 5-6 часа. Въпреки липсата на сняг и мъгливото време в София, този маршрут е идеален за почитателите на полегатите и не уморяващи екскурзии.


 В периода 02-04.01 в района на Владая се проведе още една част от обучението по планинарство (летен модул). Участваха  Хрис и Иво. Като допълнителна ползва се яви опознаването на нов маршрут и намирането на крепостта Калето в района на Мърчаево. Същият е описан в секцията “пешеходен туризъм”.


На 26-ти декември участвахме с експедиционна и традиционна лодка в организирано от групата Iztresh team мероприятие на яз. Искър с демонстрация на каяци в естествената им среда.


На 22-ри декември се проведе традиционното откриване на ски сезона-изкачване на писта “Ястребец-1”. Участвахме трима: Деница Минчева (4-то място при жените), Ю. Пишев и Християн Андреев. Последните двама покрихме личните си нормативи за добро прекарване без амбиция за класиране (за Християн това е само началото на една успешна кариера по снежните склонове). Времето беше слънчево, а писта Ястребец 2 напълно подходяща за спускане, макар и с изкуствен сняг.


На 14 и 15 декември 2013, 11 човека от ТД “Боерица” отидохме на Мальовица за два дена. Събота направихме кратка и много приятна разходка до хижа Вада, на около 4-5 километра от ЦПШ “Мальовица”. Хижата не работи и е в окаяно състояние, но вътре все още става за живеене, макар и в полу примитивни условия. Неделя направихме изкачване до връх Мальовица, като преди това почетохме “11-те” по случай навършването на 48 години от тяхната гибел на Орлето, лека им пръст. Трима човека си направихме приятно изкачване с пикели и котки през Ръба. Времето и двата дни беше невероятно за сеозна. Слънцето печеше и нямаше даже и заблуден облак, температурите ставаха положителни, а гледките, състоящи се от сняг и гранит, бяха зашеметяващи.


Вчера (07.12.2013) официално бе закрит гребният сезон. Събитието се състоя на яз.Лобош, то включваше гребане с традиционен и сглобяем каяк с дървена конструкция при минусови температури и пориви на вятъра до 50км/ч.

Kayak1


Днес (24.11.2013, събота) се проведе занятие от курса по планинарство, то включваше планинско ориентиране и палене на огън при мокро време.fire in the rain2


Кандидаствахме пред Столична община с проект за финансиране на дейности по катерене и бяхме класирани на 40-то място. Целта за новата кампания през февруари е издигане с десeт места в класацията, което вероятно ще осигури финансиране.

One Response to Online Дневник

  1. Християн says:

    Днеска се откри, до колкото можа, ски сезона в района на Черни връх и хижа Алеко. Пък до седмица-две, когато температурите паднат, ще започне и активният ски туризъм.

Leave a Reply